Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009



GREEK ENGLISH

  • Into the spot --------------------- είν' του Δεσπότ'
  • Into you talloom to you ------------ είν' του γιού, τ' άλλου μ' του γιού
  • To you too funny ------------------ του γιού του Φάνη
  • Sleep for us ------------------------- σλίπ φοράς
  • A nice party -------------------- ε, να η Σπάρτη
  • F. you fot's ----------- έφ'γε ου Φώτ'ς
  • She has many---------------- συ χεσμένη
  • Kill kiss ---------------------- Κιλκίς
  • The necklaces -------------------δεν εκλασες !!!!

«Κάθονταν» νεκρός στο γραφείο του για 5 ολόκληρες ημέρες !

Πιστεύετε ότι μπορεί να πεθάνετε πάνω στο γραφείο σας και να μην το πάρει χαμπάρι κανένας από τους συνάδελφους σας; Ε...λοιπόν κάπου εκεί έχουν φθάσει τα πράγματα.
Τα αφεντικά μια μεγάλης εκδοτικής εταιρείας προσπαθούν να καταλάβουν γιατί κανένας από τους υπαλλήλους τους δεν κατάλαβε ότι ένας συνάδελφος "κάθονταν" νεκρός στο γραφείο του για πέντε ολόκληρες ημέρες! Ο George Taklebaum που εργάζονταν για τριάντα χρόνια στην εκδοτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη υπέστη καρδιακή προσβολή στο γραφείο του.
Ο 51-χρονος άντρας που το γραφείο του βρίσκονταν σε ανοικτή αίθουσα με 23 ακόμα άτομα πέθανε Δευτέρα και μια καθαρίστρια το πρωί του Σαββάτου "ανακάλυψε" πως ήταν νεκρός. " Ο George ήταν πάντα ο πρώτος που έφθανε το πρωί και ο τελευταίος που έφευγε. Ετσι λοιπόν δεν ήταν παράξενο να τον βλέπεις να κάθεται συνέχεια στο γραφείο του. Ήταν πάντα απορροφημένος στην εργασία του και δεν μιλούσε πολύ," δήλωσε το αφεντικό του "άτυχου άντρα", Elliot Wachiaski.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο εργαζόμενος ήταν νεκρός για πέντε ολόκληρες ημέρες και κάθονταν στο γραφείο όπου εργάζονταν πριν τον εντοπίσουν.

Ηθικό δίδαγμα: Μην δουλεύετε πολύ σκληρά γιατί έτσι και αλλιώς κανείς δεν το παίρνει χαμπάρι!!!

Minds

Galileo: great mind

Einstein: genius mind

Newton:extraordinary mind

Bill Gates: brilliant mind

Bush: never mind

DICTIONARY

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ναι = Όχι
Όχι = Ναι
Λυπάμαι = Θα με θυμηθείς
Χρειάζομαι = Θέλω
Αποφάσισε εσύ = Η σωστή απόφαση είναι προφανής
Κάνε ότι καταλαβαίνεις = Αυτό θα μου το πληρώσεις
Πρέπει να μιλήσουμε = Έχω να σου κάνω παράπονα
Φυσικά κάν' το άμα θέλεις = Μη το τολμήσεις να το κάνεις!
Δεν τσατίστηκα = Φυσικά και τσατίστηκα, μαλάκα!
Είσαι και πολύ άνδρας = Μήπως είναι καιρός να ρίξεις κανένα ξύρισμα;
Σήμερα είσαι πολύ ευγενικός μαζί μου = Μήπως, λέω μήπως, σκέφτεσαι πάλι το sex;
Σβήσε το φως = Έχω κυτταρίτιδα
Η κουζίνα δεν με βολεύει καθόλου = Θέλω καινούριο διαμέρισμα
Χρειάζομαι νέες κουρτίνες = και χαλιά, έπιπλα, γούνα...
Άκουσα έναν θόρυβο = Έχω καταλάβει ότι σε πήρε ο ύπνος
Μ' αγαπάς; = Θέλω να σε ρωτήσω για κάτι ακριβό
Πόσο πολύ μ' αγαπάς; = Έκανα κάτι που μάλλον δε θα σ' αρέσει

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ

Πεινάω = Πεινάω
Νυστάζω = Νυστάζω
Ωραίο Φόρεμα = Και γαμώ τις βυζάρες
Και τι έγινε; = Ουφ ρε παιδάκι μου. Μη το κάνεις θέμα
Ναι, ωραίο κούρεμα = Πριν το είχες καλύτερα το μαλλί
Πάμε σινεμά; = Θέλω SEX!
Πάμε για φαγητό; = Θέλω SEX!
Να σε πάρω τηλέφωνο; = Θέλω SEX!
Πάμε για χορό; = Θέλω SEX!
Πιασμένη φαίνεσαι. Να σου κάνω μασάζ; = Θέλω να κάνουμε "έρωτα"
Καλά, τι σ' έπιασε τώρα; = Χμμμ... μάλλον δεν θα γαμήσουμε απόψε
Βαριέμαι = Θέλεις να κοιμηθείς μαζί μου;
Σ΄ αγαπώ = Κάτσε να σε "σκίσω" τώρα
Κι εγώ σ' αγαπώ = Εντάξει. Το είπα... γδύσου τώρα
Θέλεις να συζητήσουμε; = Θέλω να κάνω καλή εντύπωση για να πιστέψεις ότι είμαι άτομο με επίπεδο και ίσως τότε μου κάτσεις
Θέλεις να με παντρευτείς; = Θέλω να είσαι παράνομη όταν σε τσακώσω με άλλους στο κρεβάτι

ΡΑΓΕΣ

Η απόσταση ανάμεσα στις δύο ράγιες των σιδηροδρομικών γραμμών στις ΗΠΑ είναι 4 πόδια και 8,5 ίντσες (143,5 cm). Μάλλον παράξενος αριθμός. Γιατί άραγε έχει επιλεγεί το συγκεκριμένο διάκενο;

Διότι ο σιδηρόδρομος στις ΗΠΑ κατασκευάστηκε με τον τρόπο που είχε κατασκευαστεί ο σιδηρόδρομος στην Αγγλία, από Άγγλους μηχανικούς που μετανάστευσαν, και οι οποίοι θεώρησαν ότι θα ήταν καλή σκέψη, επειδή θα επέτρεπε να χρησιμοποιηθούν υπάρχουσες ατμομηχανές από την Αγγλία.

Και τότε, γιατί οι Άγγλοι κατασκεύασαν τις ατμομηχανές τους έτσι; Διότι οι πρώτες σιδηροδρομικές γραμμές κατασκευάστηκαν από τους ίδιους μηχανικούς που κατασκεύαζαν τραμ, στο οποίο χρησιμοποιούσαν ήδη το συγκεκριμένο διάκενο.
Και γιατί αυτό το διάκενο; Διότι οι κατασκευαστές του τραμ ήταν και κατασκευαστές αμαξών, που χρησιμοποιούσαν τα ίδια εργαλεία και τις ίδιες μεθόδους.
Γιατί οι άμαξες έχουν αυτό το διάκενο; Διότι, παντού στην Ευρώπη, και στην Αγγλία, οι δρόμοι είχαν λούκια για τους τροχούς των αμαξών και ένα διαφορετικό διάκενο θα προκαλούσε διαρκώς βλάβες στους άξονες.

Και γιατί τα λούκια απέχουν τόσο μεταξύ τους; Οι πρώτες μεγάλες οδοί στην Ευρώπη είχαν κατασκευαστεί από τους Ρωμαίους, με σκοπό να μετακινούνται εύκολα οι λεγεώνες τους. Οι πρώτες άμαξες ήταν οι πολεμικές άμαξες των Ρωμαίων. Οι άμαξες αυτές ήταν ιππήλατες: τις τραβούσαν δύο άλογα, τα οποία κάλπαζαν δίπλα-δίπλα και έπρεπε να απέχουν μεταξύ τους, ούτως ώστε το ένα άλογο να μην ενοχλεί το άλλο κατά τον καλπασμό. Προκειμένου να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της άμαξας, οι τροχοί δεν έπρεπε να είναι ευθυγραμμισμένοι με τα ίχνη των αλόγων, ενώ δεν έπρεπε να είναι και πολύ απομακρυσμένοι, έτσι οδό.
Ιδού λοιπόν η απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα! Το διάκενο στις ράγιες των Αμερικανικών σιδηροδρόμων εξηγείται, αφού 2.000 χρόνια νωρίτερα, σε μιαν άλλη ήπειρο, οι ρωμαϊκές άμαξες κατασκευάζονταν ανάλογα με το φάρδος που έχουν τα καπούλια δύο αλόγων.
Και τώρα, το κερασάκι στην τούρτα: Υπάρχει και μια προέκταση αυτής της ιστορίας με το διάκενο στις ράγιες και τα καπούλια των αλόγων. Αν δει κανείς το Αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο στην εξέδρα εκτόξευσής του, μπορεί να παρατηρήσει δύο πλευρικές δεξαμενές καυσίμων που είναι στηριγμένες εκατέρωθεν της κεντρικής δεξαμενής.

Η εταιρεία Thiokol κατασκευάζει αυτές τις δεξαμενές στο εργοστάσιό της στην Γιούτα. Θα ήθελαν να τις κάνουν μεγαλύτερες, αλλά οι δεξαμενές αποστέλλονται σιδηροδρομικώς στο σημείο εκτόξευσης. Η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ του εργοστασίου και του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ περνά από μια σήραγγα, κάτω από τα Βραχώδη Όρη. Αυτή η σήραγγα περιορίζει το μέγεθος των δεξαμενών στο πλάτος που έχουν τα καπούλια δύο αλόγων.

Έτσι, το πλέον εξελιγμένο μεταφορικό μέσον του κόσμου, το διαστημικό λεωφορείο, εξαρτάται από το φάρδος του κώλου ενός αλόγου. Οι τεχνικές προδιαγραφές και η γραφειοκρατία είναι αθάνατες! Επομένως, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να κρατάτε στα χέρια σας παράξενες προδιαγραφές και θα αναρωτιέστε ποιος κώλος τις επινόησε, θα έχετε θέσει το σωστό ερώτημα.

Η είδηση που δεν πέρασε ούτε στα ψιλά!

Πιστεύεις ότι η λογοκρισία και ειδικά η ολοκληρωτική εξαφάνιση μιας είδησης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα δικτατορικών, αυταρχικών, ολοκληρωτικών καθεστώτων;
Σου δίνουμε την ευκαιρία να αλλάξεις γνώμη!
Στην Ελληνική δημοκρατία του 21ου αιώνα, με τα εκατοντάδες έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ κάθε άποψης, σύνθεσης και διαφορετικών συμφερόντων, μια σημαντική είδηση δεν δημοσιεύτηκε ΠΟΥΘΕΝΑ. Και όταν λέμε πουθενά ευνοούμε ΠΟΥΘΕΝΑ!
Και όποιος αμφιβάλει, ιδού οι μηχανές αναζήτησης ιδού και το ψάξιμο.
Γιατί;
Γιατί η είδηση αφορά το Mall του ομίλου Λάτση στο Μαρούσι. Γι' αυτό το θέμα η λογοκρισία κρατά χρόνια, αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς αφορά τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Διαβάστε την είδηση (όπως ήρθε με mail) και την έκκληση που ακολουθεί:
------------ ------ Καταδίκη για το mall Athens στο πρώην δήμαρχο Αμαρουσίου ------------ ------
Στις 19 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην Δημάρχου ΤΖΑΝΙΚΟΥ - ( Δήμαρχος Αμαρουσίου επί κατασκευής MALL) σχετικά με την προσφυγή πολιτών, για τις παρανομίες του Δημάρχου και άλλων εμπλεκόμενων για την οικοδόμηση του παράνομου μεγαθήριου THE MALL.
Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον πρώην Δήμαρχο σε 12 μήνες φυλακή με τελεσίδικη απόφαση.
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τους ισχυρισμούς του πρώην Δημάρχου ότι το Μall ωφέλησε το Μαρούσι, ότι δεν προξένησε περιβαλλοντολογικές καταστροφές και ότι τα τεράστια χρέη στο Δήμο δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο έργο. Αλλά και η τελική έκκληση της συνηγόρου του κ. Τζανίκου για μείωση της ποινής λόγω πρότερου έντιμου βίου και λόγω μη ταπεινών αιτιών δεν έγινε δεκτή.
Η συγκεκριμένη δίκη είναι η πρώτη δίκη εντός του 2009 που έχει σχέση με την κατασκευή του MALL καθώς έχουν προσδιορισθεί και άλλες 6 δίκες, μία μάλιστα εξ αυτών ζητάει 600 εκ. ευρώ αποζημίωση υπέρ του Δήμου Αμαρουσίου από τις κατασκευαστικές του κ. ΛΑΤΣΗ και τον πρώην Δήμαρχο για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη Ο Δήμος Αμαρουσίου.
Μια απόφαση λοιπόν που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι σε αυτόν τον αγώνα για την διάσωση των ελεύθερων χώρων δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν και Δημόσιοι λειτουργοί που υπερασπίζονται το Δημόσιο συμφέρον.
------------ ------------------ ------------------ ------------------ ------------------ ------

Άσχετα με το πόσο ενδιαφέρει η είδηση τον καθένα και την καθεμία μας, το γεγονός της ολοκληρωτικής της απάλειψης από τον τύπο, με χουντικά ποσοστά της τάξης του 100%, αποτελεί πρόκληση για τις ελευθερίες όλων μας. Αποτελεί ακόμα σαφή απόδειξη ότι μια δικτατορία οικονομικών συμφερόντων επιβάλλεται πιο ασφυκτικά παρά ποτέ στη ζωή μας και γράφει την ιστορία όπως γουστάρει.

Αν το θάψιμο μιας σημαντικής είδησης στα ψιλά μας εξοργίζει, η ολοκληρωτική της εξαφάνιση μας εξαγριώνει.
Θα τους αφήσουμε να αποφασίζουν τι πρέπει να μαθαίνουμε και τι όχι;
Όπως οι "από κάτω" τους αναγκάσαμε να βγάλουν την Κούνεβα από τα ψιλά... έτσι και πάλι πρέπει να τους δείξουμε ότι ΔΕΝ κρατάνε πια την ενημέρωση στα χέρια τους, ότι η δικτατορία στην ενημέρωση έχει αντίπαλο. Χιλιάδες αντίπαλους!
Στείλετε αυτή την είδηση σε φίλους/ες, γνωστούς/ες, συνάδελφους/ισσες - Ανεβάστε την στο internet
Σε μερικές εβδομάδες θα την γνωρίζουν ακόμα και όσοι δεν τους ενδιέφερε...
Κομμένες ειδήσεις;... Όσοι παίζουν με τα ψαλίδια να προσέχουν μην κοπούν οι ίδιοι!

Τι γλώσσα μου έδωσαν; Eλληνική;

Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.

Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.

Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων. Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως .

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.

Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται.
Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής.
Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές .
Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το αμ (σημαίνον).
Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.
ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο).
Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.
Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη =...LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ...., κυκλο...., ΦΩΝΟ...., ΜΑΚΡΟ...., ΜΙΚΡΟ......, ΔΙΣΚΟ...., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ..., ΣΥΜ..., κ.λπ.. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.

Γι' αυτούς τους λόγους οι ΙσπανοίΕυρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ο Καραγκιόζης και το ADSL


Η σκηνή λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Αριστερά η παράγκα του Καραγκιόζη, του παμπόνηρου και πολυμήχανου ρωμιού καμπούρη. Δεξιά το σεράϊ του πασά. Μετά τον κλασσικό πλέον χασαποσέρβικο χορό και την αναγγελία της παράστασης από τον Καραγκιόζη και τα κολλητήρια μπαίνει ο Χατζηαβάτης από αριστερά και συναντά στη μέση της σκηνής τον Σελίμ Μπέη. .


Η παράσταση αρχίζει


- Χατζηαβάτης: Σας καλημερίζω και σας προσκυνώ εφέντιμ Σελίμ.
- Σελίμ: Καλώς τον Χατζηαβάτη. Τι γίνεσαι παιδί μου, που χάθηκες;
- Χατζηαβάτης: Τι να κάνω μπέη μου ; Τρέχω όλη μέρα στο μεροκάματο για να μην πεινάσουν τα παιδάκια μου. Που να μου μείνει καιρός για καφενέ ;
Ο Σελίμ μπέης κουνά το κεφάλι καταφατικά. Και για να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τον φίλο του τον Χατζηαβάτη του αναθέτει έναντι ενός καλού μεροκάματου να ντελαλήσει στους μαχαλάδες, ώστε να βρεθεί κάποιος που να μπορεί να δώσει συνδέσεις xDSL σε καλές τιμές.
Ο Χατζηαβάτης χαιρετά δουλοπρεπώς το Σελίμ και ξεκινά να ντελαλεί με τον γνωστό τρόπο. « Ακούσατε, ακούσατε. Αγγλοι , Γάλλοι Πορτογάλοι, Ελληνες και Οθωμανοί, αγάδες, πασάδες και δερβισάδες, όποιος ενδιαφέρεται να πουλά συνδέσεις xDSL να πάει γρήγορα να το δηλώσει στο γραφείο του σεραγιού στον βεζύρη». Τον ακούει και ο Καραγκιόζης, και αφού τον χαιρετά με μερικές καρπαζιές γιατί τον ξύπνησε τον πιάνει στην κουβέντα.
- Χατζηαβάτης : Τι βαράς βρε Καραγκιόζη. Ασε με να κάνω το μεροκάματό μου
- Καραγκιόζης: Και δε μου λες ρε Χατζατζάρη τι πράμα είναι αυτό το xDSL ;
- Χατζ.: Είναι Internet Καραγκιόζη μου . Αλλά όχι σαν αυτό που έχουμε τώρα. Είναι γρήγορο πολύ.
- Καραγκιόζης: Μάλιστα. Και τι θέλει από μας ο πατσάς ;
- Χατζ: Να βρεθεί κάποιος να μπορεί να το διαθέσει στον κόσμο.
- Καραγκιόζης: Σε μουά (C' est moi).
- Χατζ: Τι λες βρε Καραγκιόζη μπορείς εσύ ;
- Καρ: Μπορώ Χατζατζάρη. Πείσε εσύ τον πατσά να μου αναθέσει τη δουλειά και θα βγάλουμε παρά με ουρά.
- Χατζ: Μην κάνεις καμιά τζαναμπετιά και φάμε ξύλο πάλι
- Καρ: Όχι ρε Χατζατζάρη. Κανόνισέ τα και θα δείς.
Ο Χατζηαβάτης πείθει τελικά τον πασά να αναλάβει ο Καραγκιόζης της διάθεση του DSL και οι πελάτες αρχίζουν να καταφθάνουν.
Πρώτος ο Σιορ Διονύσιος.
-Διονύσιος: Καλημέρα Καραγκιόζο.Τι κάνεις , καλλιά σε , καλλιά σε , καλλιά σε ;
- Καρ: Ναι Νιόνιο. Πως από δώ.
-Διον: Ηρθα ψυχούλα μου να μου κάνεις μια σύνδεση DSL.
- Διον: Εχω βουρλιστεί μορέ και με την σύνδεση PSTN και με την ISDN . Πλήρωνα τζογούλα μου πανω από 170 ευρώ το χρόνο για PSTN και έκανα δυο ώρες να κατεβάσω ένα καντσονέτο. Αν πεις για κανένα κλιπάκι, κανένα παιχνιδάκι καμία εφαρμογή. Τιποτα . Μας επηρε η νύχτα Λεει ότι υποστηρίζει ταχύτητα μεχρι 56 kbps και όταν κατεβάζω ψυχούλα μου δεν πάει πάνω από 3 kbps. Αλλά και με το ISDN που πλήρωνα 270 ευρωπούλια το χρόνο παλι τα ίδια. Μεχρι 7-8 kbps το πολύ.
- Καρ: Ρε Νιόνιο από το Ζάντε που μπαίνεις τι περιμένεις;
- Διον: Ασε το δούλεμα Καραγκιόζο και πες μου πόσο κάνει το DSL.
- Καρ: Ποιο πακέτο θέλεις Νιόνιο ;
- Διον: Το φθηνότερο Καραγκιόζο.
- Καρ: Λοιπόν. Εχουμε και λέμε για 384 kbps download kai 128 upload θα πληρώνεις καμιά 55 αριά ευρώ το μήνα . Φτηνά δεν είναι ;
- Διον: Ναισκε Καραγκιόζο. Μόνο αυτά ψυχούλα μου ;
- Καρ: Όχι ρε Νιόνιο. Τι το πέρασες; Θα πλήρώνεις και συνδρομή στον παροχέα σου. Θα σούρχεται καμιά εκατοστή ευρώ το μήνα, Φτηνά δεν είναι.
- Διον: Ω , δεν ακούτε κόσμε ; Τι λες ρε μόμολο τσι κολάσεως. Ο ξάδελφός μου ο Αντζουλος που ταξιδεύει Ευρώπη μου λέει ότι εκεί το DSL είναι όλα μαζί 30 ευρώ το μήνα. Θα με γδύσεις , ορέ τελώνιο. Θα πάω στον πασά να κάνω το προτέστο μου.
Ο Νιόνιος φεύγει αγανακτισμένος , γραμμή για το σεράϊ να κάνει καταγγελία.
Ο Χατζηαβάτης μπαίνει στη σκηνή τρέχοντας.
- Χατζ: Τρομάρα να σούρθει . Τι έκανες . Και περιμένουν και άλλοι πελάτες. Ο Μπαρμπαγιώργος, ο Σολωμός ο εβραίος, ο Κρητικός. Τι θα τους πουμέ μωρέ ; Ασε που οι περισσότεροι θέλουν και πιο ακριβά πακέτα. Πόσο θα τους τα πουλήσουμε μωρέ. Ποιος θα αγοράσει ;
Πριν καλά - καλά προλάβει να απαντήσει ο Καραγκιόζης , έρχεται ο Βεληγκέκας.
- Βελγηκέκας: Πογιά ορέ , να παρουσιαστείτε και τα δυο τώρα στον πασά.
- Χατζηαβάτης (στον Καραγκιόζη): Τρομάρα να σούρθει . Παλι τα κατάφερες. Και τη δουλειά θα χάσουμε και ξύλο θα φάμε.

Ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης παρουσιάζονται μπροστά στον πασά.
- Πασάς: Καραγκιόζη έρχεται κόσμος στο σεράϊ και κάνει παράπονα για την τιμή του DSL.
- Καραγκιόζης: Ε, κοστίζουν αυτά τα πράγματα πατσά μου. Κοτζάμ δίκτυο έχουμε. Έχει έξοδα.
- Πασάς: Καραγκιόζη δεν ξέρω τι θα κάνεις αλλά θέλω, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη να μειωθεί η χρέωση 50%. Από εκεί και μετά βλέπουμε τι κάνουμε.Είμαστε σύμφωνοι , λοιπόν ή να σας πάρω τη δουλειά πίσω και να φωνάξω τον Βεληγκέκα να σας πετάξει έξω ;
- Είμαστε σύμφωνοι πατσά μου. 50% μείωση μέχρι τον Οκτώβρη.
Ο Πασάς αποχωρεί ικανοποιημένος και απομένουν στη σκηνή ο Καραγκιόζης με τον Χατζηαβάτη.
- Χατζ: Αντε παλι τα κατάφερες Καραγκιόζη
- Καρ: Καλά είναι. Ας τους πάρουμε όλους πελάτες μέχρι τον Οκτώβρη με 50% μείωση και μετά τον Οκτώβρη θα τους κάνουμε όλους να τρέχουν. Και τον μπάρμπα μου τον μπαστουνόβλαχο, και τον Νιόνιο και τον Εβραίο τον τσιγγούνη.Αβάντι , λοιπόν , μαέστρο έναν καλαματιανό να χορέψουμε για να διασκεδάσουμε, που πετύχαμε τη δουλειά.

Και υπό τους ήχους του καλαματιανού , χορεύοντας με τον Χατζηαβάτη ο Καραγκιόζης κάνει την τελευταία αναγγελία
Λοιπόν, αξιότιμοι κυρίες , κύριοι και αγαπητά παιδιά η παράσταση ο Καραγκιόζης και το DSL έλαβε τέλος. Γεια σας και χαρά σας.

Προτεραιότητες

* Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο
χάρτινο κουτί.

1. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο
και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με
απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε: «Είναι γεμάτο το βάζο;» και
οι μαθητές απάντησαν: «Ναι, είναι γεμάτο».

2. Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη
κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βοτσαλάκια και άρχισε να γεμίζει το
βάζο, το κούνησε λίγο και τα βοτσαλάκια κύλησαν και γέμισαν τα κενά μεταξύ των
πετρών. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε: «Είναι γεμάτο το
βάζο;» και οι μαθητές γέλασαν και απάντησαν: «Ναι, είναι γεμάτο».

3. Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη
κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο.
Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε: «Είναι γεμάτο το βάζο;» και οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν: «Ναι, είναι γεμάτο».

4. Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη
κούτα δύο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο.
Τα υγρά γέμισαν όλα το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο,
ρώτησε: «Είναι γεμάτο το βάζο;» και οι μαθητές γέλασαν αυτή την φορά και απάντησαν: «Ναι, είναι γεμάτο».

* Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε το βάζο αυτό ότι
αντιπροσωπεύει τη ζωή σας.

1. Οι πέτρες είναι τα ποιο σημαντικά στην ζωή σας, τέτοια είναι η
οικογένεια, ο σύντροφός σας, η υγεία σας, τα παιδιά σας, οι καλοί σας
φίλοι. Οι πέτρες αντιστοιχούν στα ποιο σημαντικά, τόσο σημαντικά, που ακόμα
και αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.

2. Τα βοτσαλάκια είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στην ζωή
μας, όπως οι σπουδές μας, η εργασίας μας, το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας,
είναι μικρά πράγματα, βοτσαλάκια. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο, δεν θα
υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής.

3. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα ποιο μικρά πράγματα της ζωής. Αν
βάλεις πρώτα την άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τα
βότσαλα αλλά ούτε και για τις πέτρες.

* Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύεται χρόνο και δύναμη για μικρά
πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα ποιο σημαντικά. Ξεχωρίστε
ποια είναι τα ποιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς
σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τον σύντροφό σας, προσέξτε την
υγεία σας και χαρείτε τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και
σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος
για να φτιάξετε το σπίτι σας και το αυτοκίνητό σας, να πληρώσετε τον δήμο
και το τηλέφωνο. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις
προτεραιότητες σας.

* Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε: «Η μπύρα τι
αντιπροσωπεύει;» Ο καθηγητής γέλασε και απάντά: «Χαίρομαι που ρωτάς.
Θα σας πω: δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις:
«ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΓΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΠΙΡΙΤΣΕΣ.»

Η Αλληγορία των Βατράχων - Ένα μάθημα Ζωής

Κάποτε έγινε ένας αγώνας βατράχων
Στόχος να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή ενός πύργου
Πολλοί άνθρωποι μαζεύτηκαν να τους υποστηρίξουν

Ο αγώνας άρχισε
Στην πραγματικότητα, ο κόσμος δεν πίστευε ότι ήταν εφικτό
να ανέβουν οι βάτραχοι στην κορυφή του πύργου
και το μόνο που άκουγες ήταν :
«Τι κόπος! Ποτέ δεν θα τα καταφέρουν…»
Οι βάτραχοι άρχισαν να αμφιβάλλουν για τους εαυτούς τους
Ο κόσμος συνέχιζε
«Τι κόπος! Ποτέ δεν θα τα καταφέρουν…»
Και οι βάτραχοι, ο ένας μετά τον άλλο, παραδέχονταν την ήττα τους,
εκτός από έναν, που συνέχισε να σκαρφαλώνει
Στο τέλος, μόνο αυτός, και μετά από τρομερή προσπάθεια, κατόρθωσε να φθάσει στην κορυφή
Ένας από τους χαμένους βατράχους, πλησίασε να τον ρωτήσει
πώς τα κατάφερε να ανέβει στην κορυφή
Τότε συνειδητοποίησε ότι…
…ήταν κουφός!!!

Gabriel García Márquez


Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έχει αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή για λόγους υγείας: καρκίνος στους λεμφαδένες. Η κατάστασή του μοιάζει να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Η αποχαιρετιστήρια επιστολή που ακολουθεί εστάλη από τον συγγραφέα στους φίλους του :



“Αν ο Θεός ξεχνούσε για μια στιγμή ότι είμαι μια μαριονέτα φτιαγμένη από κουρέλια και μου χάριζε ένα κομμάτι ζωή, ίσως δεν θα έλεγα όλα αυτά που σκέφτομαι, αλλά σίγουρα θα σκεφτόμουν όλα αυτά που λέω εδώ.

Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι’αυτό που αξίζουν, αλλά γι’αυτό που σημαίνουν.

Θα κοιμόμουν λίγο, θα ονειρευόμουν πιο πολύ, γιατί για κάθε λεπτό που κλείνουμε τα μάτια, χάνουμε εξήντα δευτερόλεπτα φως. Θα συνέχιζα όταν οι άλλοι σταματούσαν, θα ξυπνούσα όταν οι άλλοι κοιμόταν. Θα άκουγα όταν οι άλλοι μιλούσαν και πόσο θα απολάμβανα ένα ωραίο παγωτό σοκολάτα!

Αν ο Θεός μου δώριζε ένα κομμάτι ζωή, θα ντυνόμουν λιτά, θα ξάπλωνα μπρούμυτα στον ήλιο, αφήνοντας ακάλυπτο όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μου.

Θεέ μου, αν μπορούσα, θα έγραφα το μίσος μου πάνω στον πάγο και θα περίμενα να βγει ο ήλιος. Θα ζωγράφιζα μ’ένα όνειρο του Βαν Γκογκ πάνω στα άστρα ένα ποίημα του Μπενεντέτι κι ένα τραγούδι του Σερράτ θα ήταν η σερενάτα που θα χάριζα στη σελήνη. Θα πότιζα με τα δάκρια μου τα τριαντάφυλλα, για να νοιώσω τον πόνο από τ’αγκάθια τους και το κοκκινωπό φιλί των πετάλων τους...

Θεέ μου, αν είχα ένα κομμάτι ζωή... Δεν θα άφηνα να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να πω στους ανθρώπους ότι αγαπώ, ότι τους αγαπώ. Θα έκανα κάθε άνδρα και γυναίκα να πιστέψουν ότι είναι οι αγαπητοί μου και θα ζούσα ερωτευμένος με τον έρωτα.

Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται! Στο μικρό παιδί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι το θάνατο δεν τον φέρνουν τα γηρατειά αλλά η λήθη. Έμαθα τόσα πράγματα από σας, τους ανθρώπους... Έμαθα πως όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνεις την απόκρημνη πλαγιά. Έμαθα πως όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα.

Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που μπόρεσα να μάθω από σας, αλλά δεν θα χρησιμεύσουν αλήθεια πολύ, γιατί όταν θα με κρατούν κλεισμένο μέσα σ’αυτή τη βαλίτσα, δυστυχώς θα πεθαίνω.

Να λες πάντα αυτό που νιώθεις και να κάνεις πάντα αυτό που σκέφτεσαι. Αν ήξερα ότι σήμερα θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ’έβλεπα να κοιμάσαι, θα σ’αγκάλιαζα σφιχτά και θα προσευχόμουν στον Κύριο για να μπορέσω να γίνω ο φύλακας της ψυχής σου. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ’έβλεπα να βγαίνεις απ’ την πόρτα, θα σ’αγκάλιαζα και θα σού ‘δινα ένα φιλί και θα σε φώναζα ξανά για να σου δώσω κι άλλα. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα άκουγα τη φωνή σου, θα ηχογραφούσα κάθε σου λέξη για να μπορώ να τις ακούω ξανά και ξανά. Αν ήξερα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές που σ’έβλεπα, θα έλεγα “σ’αγαπώ” και δεν θα υπέθετα, ανόητα, ότι το ξέρεις ήδη.

Υπάρχει πάντα ένα αύριο και η ζωή μας δίνει κι άλλες ευκαιρίες για να κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει, αλλά σε περίπτωση που κάνω λάθος και μας μένει μόνο το σήμερα, θα ΄θελα να σου πω πόσο σ’αγαπώ κι ότι ποτέ δεν θα σε ξεχάσω.

Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς, είτε νέος είτε γέρος. Σήμερα μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς. Γι’ αυτό μην περιμένεις άλλο, κάν’το σήμερα, γιατί αν το αύριο δεν έρθει ποτέ, θα μετανιώσεις σίγουρα για τη μέρα που δεν βρήκες χρόνο για ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί και ήσουν πολύ απασχολημένος για να κάνεις πράξη μια τελευταία τους επιθυμία.

Κράτα αυτούς που αγαπάς κοντά σου, πες τους ψιθυριστά πόσο πολύ τους χρειάζεσαι, αγάπα τους και φέρσου τους καλά, βρες χρόνο για να τους πεις “συγνώμη”, “συγχώρεσέ με”, “σε παρακαλώ”, “ευχαριστώ” κι όλα τα λόγια αγάπης που ξέρεις.

Κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις. Ζήτα απ’ τον Κύριο τη δύναμη και τη σοφία για να τις εκφράσεις. Δείξε στους φίλους σου τι σημαίνουν για σένα.”